Stap 2

Mindmapping of het maken van een woordweb/begrippennet is één van de manieren om de voorkennis te activeren en om samen een aantal steekwoorden op de schrijven bij de opdracht. Er zijn in de App-store tientallen mindmap-apps beschikbaar zoals iThoughts HD. Mooi, maar prijzig. Dat laatste geldt overigens ook voor MindMeister for iPad, maar dit programma biedt wél de mogelijkheid om veranderingen direct met de webversie van MindMeister te synchroniseren. Hierdoor is het zelfs mogelijk om met een hele klas een mindmap te creëren en te volgen op een digibord. Hierdoor wordt het werken met de iPad daadwerkelijk én op klasseniveau interactief.

In principe hoeft dit laatste niet voor deze opdracht. De essentie van deze stap is het eerder genoemde activeren van de voorkennis, maar ook het uitwisselen en controlen van de gevonden informatie. Omdat de docent de te gebruiken bronnen heeft klaargezet, kan hij overigens ook de uitkomst van deze stap redelijk ‘voorspellen’. Dit biedt voor sommige docenten wellicht wat meer houvast.

Een andere, wat minder grafische, manier om te gebruiken bij deze stap, is het maken van een eigen Wiki-omgeving. Een wiki heeft als opzet dat iedere gebruiker de informatie op een webpagina kan veranderen. Het bekendste voorbeeld is uiteraard Wikipedia. Via Wikispaces.com is het mogelijk om een eigen wiki aan te maken. Op zich is het opzetten c.q. gebruiken van een wiki niet moeilijk. Wil je echter alle mogelijkheden benutten, dan zal veelvuldig kijken in de handleiding en/of andere wiki’s onontbeerlijk zijn.

ThumbSniper-Plugin by Thomas Schulte